Οι Έλληνες που εξερευνούν τα πέρατα του σύμπαντος

759 Views
Οι Έλληνες που εξερευνούν τα πέρατα του σύμπαντος

Συνεντεύξεις: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

Από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να παρατηρούν τον ουρανό και να θαυμάζουν την αέναη κίνηση των ουράνιων σωμάτων, τα βασικά ερώτημα που ανέκυψαν και από τότε βασανίζουν τους πιο λαμπρούς «εγκεφάλους» ανά τον κόσμο είναι δύο. Αφενός ποιους νόμους ακολουθούν για να κινούνται με αυτές τις τροχιές και αφετέρου αν υπάρχουν πλανήτες με συνθήκες κατάλληλες να φιλοξενήσουν ζωή.

Στο πρώτο ερώτημα απάντησε πολύ εύστοχα τον 16ο αιώνα ο επονομαζόμενος «Νομοθέτης του ουρανού», Γερμανός αστρονόμος και μαθηματικός, Γιοχάνες Κέπλερ με τους περίφημους νόμους που αναφέρονται στην κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο.

Στη δεύτερη ερώτηση, η απάντηση εναπόκειται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογική εξέλιξη. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πώς ήταν το 1969 με την αποστολή Apollo 11 που η ανθρωπότητα πάτησε για πρώτη φορά πάνω στη σελήνη.

Στις μέρες μας όμως τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά. Κράτη και επιστήμονες από όλο τον κόσμο συνεργάζονται σε μία προσπάθεια να χαρτογραφήσουν το περιβάλλον και την έκταση της διαστημικής μας γειτονιάς προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν συνθήκες κατάλληλες να υποστηρίξουν ζωή, ακόμη και σε μικροβιακό επίπεδο.

Καταλυτικό ρόλο στο εγχείρημα αυτό διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει ο πασίγνωστος ακαδημαϊκός-διαστημικός επιστήμονας Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής, ο οποίος έχει συμμετάσχει στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA, αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, μεταξύ αυτών της εξερεύνησης στα «πέρατα του σύμπαντος» των «Voyager» 1 και 2.

Ακόμη μια σπουδαία αποστολή είναι αυτή του Κασσίνι-Χόιχενς, η οποία ξεκίνησε το 1997 και είχε σκοπό να εξερευνήσει τον γίγαντα αερίων Κρόνο και τους δορυφόρους του, Τιτάνα, Εγκέλαδο και Ευρώπη. Το διαστημόπλοιο αποτελούνταν από δύο βασικά στοιχεία: το σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από την NASA Cassini Orbiter, καθώς και το συνοδευτικό σκάφος που ήταν σχεδιασμένο από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία με το όνομα Χόιχενς.

Το Κασσίνι ήταν το πρώτο διαστημόπλοιο που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο και το τέταρτο που επισκέφθηκε τον εν λόγω πλανήτη. Η εκτόξευση έγινε στις 15 Οκτωβρίου 1997 και, μετά από ένα μακρύ διαπλανητικό ταξίδι, τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο την 1η Ιουλίου 2004.

Στις 25 Δεκεμβρίου 2004 το Χόιχενς αποχωρίστηκε από το κυρίως σώμα του Κασσίνι και στη συνέχεια, έφθασε στον δορυφόρο του Κρόνου, Τιτάνα, στις 14 Ιανουαρίου 2005, όπου εισχώρησε στην ατμόσφαιρα του και προσεδαφίστηκε στέλνοντας πληροφορίες πίσω στη Γη. Στις 18 Απριλίου 2008, η NASA ανακοίνωσε μια διετή παράταση της χρηματοδότησης για τις λειτουργίες της αποστολής αυτής, οπότε και η αποστολή μετονομάσθηκε σε Cassini Equinox γιατί θα εξερευνούσε το περιβάλλον του Κρόνου κατά την εαρινή ισημερία του 2009. Η αποστολή παρατάθηκε εκ νέου τον Φεβρουάριο του 2010 και ολοκληρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2017.

Την ομάδα που ήταν υπεύθυνη για το σχεδιασμό, την κατασκευή, και τη συλλογή στοιχείων αποτελούσαν 16 ευρωπαϊκές χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Στην ομάδα του κ. Κριμιζή συμμετέχουν εξαιρετικοί Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι με την κατάρτιση και εξειδίκευσή τους βοήθησαν στην εξέλιξη της έρευνας ανοίγοντας νέους δρόμους στην κατανόηση των, μέχρι πρότινος άγνωστων, εξωγήινων κόσμων. Δύο από αυτούς είναι οι ερευνητικοί συνεργάτες του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, Νίκος Σέργης και Κώστας Διαλυνάς.

Οι δύο ερευνητές μίλησαν στο zougla.gr για την εξερεύνηση του διαστήματος από το Κασσίνι και τα Voyager, το σχήμα της Ηλιόσφαιρας το οποίο είναι τελικά τελείως διαφορετικό από αυτό που νομίζουμε, ενώ απάντησαν και στην ερώτηση αν σε κάποια από τα «φεγγάρια» του Κρόνου έχουν βρεθεί στοιχεία που θα δικαιολογούσαν την ανάπτυξη ζωής.

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΙΕΘΝΗ
Οι ΗΠΑ διέκοψαν οριστικά τις σχέσεις τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Ποιοι είναι οι λόγοι αποχώρησης σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ
21 Views

Οι ΗΠΑ διέκοψαν οριστικά τις σχέσεις τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Ποιοι είναι οι λόγοι αποχώρησης σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φώφη Γεννηματά: Η κυβέρνηση να ζητήσει παρέμβαση του ΟΗΕ και της ΕΕ για τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας από τον Ερντογάν
17 Views

Φώφη Γεννηματά: Η κυβέρνηση να ζητήσει παρέμβαση του ΟΗΕ και της ΕΕ για τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας από τον Ερντογάν

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μέσα στον Ιούνιο η μετονομασία του ΣΥΡΙΖΑ – Ποιο όνομα προκρίνεται Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει η έγκρισή του, αφού πρώτα γίνει η σχετική εισήγηση στο Πολιτικό Συμβούλιο
20 Views

Μέσα στον Ιούνιο η μετονομασία του ΣΥΡΙΖΑ – Ποιο όνομα προκρίνεται Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει η έγκρισή του, αφού πρώτα γίνει η σχετική εισήγηση στο Πολιτικό Συμβούλιο

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αυτή είναι η προσευχή για όσους πάσχουν από κατάθλιψη: Κύριε καθάρισόν με ἀπό πάσης μελαγχολίας καί ταραχῆς & δειλίας
25 Views

Αυτή είναι η προσευχή για όσους πάσχουν από κατάθλιψη: Κύριε καθάρισόν με ἀπό πάσης μελαγχολίας καί ταραχῆς & δειλίας

Περισσότερα ...
MEDIA
Ο Όμιλος Odysseia.gr υποδέχεται τη συνεργασία με τον δημοσιογράφο Γίωργο Τράγκα στον Ρ.Σ. Super 995 (99,5 fm) στη Χαλκιδική.
43 Views

Από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου και κάθε μέρα ζωντανά, ο Γιώργος Τράγκας σε αποκλειστική μετάδοση για το Νομό Χαλκιδικής και τον ραδιοφωνικό σταθμό Super 995 (99,5 fm), από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

Περισσότερα ...
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Missing Alert App: Πρωτοποριακή εφαρμογή από την COSMOTE και το «Χαμόγελο του Παιδιού» (Video)
29 Views

Μια πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά, το Missing Alert App, δημιούργησαν η COSMOTE και το «Χαμόγελο του Παιδιού». Μια εφαρμογή που γεννήθηκε για να βοηθήσει στον πιο άμεσο εντοπισμό ανθρώπων που έχουν εξαφανιστεί.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Πρώτη drive-in συναυλία στη Γλυφάδα με τη Nατάσα Θεοδωρίδου
39 Views

Στην χώρα μας έχουμε πλέον μπει σε μία κατάσταση, όπου προσπαθούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, διατηρώντας όμως τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία μας. Τα θερινά σινεμά και τα θέατρα ανοίγουν και είναι έτοιμα να υποδεχθούν το κοινό. Οι drive-in συναυλίες είναι κάτι, που μέχρι πρότινος δεν γνωρίζαμε, όμως πλέον θα μπουν για τα καλά στις ζωές μας.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου απαντά από τη Θράκη στις τουρκικές προκλήσεις
43 Views

«Η δική μας απάντηση απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από τον εξ ανατολών γείτονα είναι η Ελλάδα της δημιουργίας, της ισονομίας, του κράτους δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συνεργασίας, της προόδου, των ανοιχτών οριζόντων», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Ο Κλιντ Ίστγουντ 90άρισε!
47 Views

Ο Κλιντ Ίστγουντ αύριο κλείνει τα 90 του χρόνια. Ο αειθαλής γερόλυκος και πάντα έτοιμος για νέες περιπέτειες σταρ, που πλέον συγκαταλέγεται στους μεγάλους εν ζωή δημιουργούς του σινεμά, αύριο σβήνοντας τα κεράκια στην πολυώροφη τούρτα, δεν αποκλείεται να έχει στο μυαλό του το επόμενο κινηματογραφικό σχέδιο.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Τα θερινά σινεμά ανοίγουν τη Δευτέρα με 70% επιθυμητή πληρότητα
47 Views

Τα θερινά σινεμά ανοίγουν σταδιακά από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, με επιθυμητή πληρότητα περίπου στο 70%, με ανοιχτά τα κυλικεία αλλά χωρίς διάλειμμα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, όπως συμφώνησαν οι αιθουσάρχες στην τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Πολιτισμού πριν από λίγες ημέρες.

Περισσότερα ...
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και πάλι στο εδώλιο ο ηθοποιός Γιώργος Καρκάς για τον βιασμό του ταξιτζή - Έφεση άσκησε η εισαγγελέας
41 Views

Ξανά στο εδώλιο θα καθίσει ο ηθοποιός Γιώργος Καρκάς προκειμένου να δικαστεί εκ νέου για το βιασμό του 25χρονου οδηγού ταξί, μετά την έφεση κατά της απόφασης αθώωσης του που άσκησε η εισαγγελέας.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μαύρη» πρόβλεψη για συρρίκνωση του παγκόσμιου τουρισμού κατά 70%
46 Views

Συρρίκνωση κατά 70%, την μεγαλύτερη από τα χρόνια του 1950, θα καταγράψει για το τρέχον έτος ο τουρισμός παγκοσμίως, ενώ θα κινδυνεύσουν άμεσα 110 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO) Ζουράμπ Πολολικασβίλι, ο οποίος αναφέρεται μεταξύ άλλων σε νέες προτιμήσεις και προτεραιότητες των ταξιδιωτών.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανοιχτή Πόλη κατά Μπακογιάννη: Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς απολυμάνσεις και με μισές καθαρίστριες
30 Views

Η Ανοιχτή Πόλη καταγγέλλει έλλειψη ετοιμότητας από τον Δήμο Αθηναίων ενόψει της προγραμματισμένης επανέναρξης των μαθημάτων στα δημοτικά σχολεία.

Περισσότερα ...