Ακρόπολη χωρίς αναβατόριο για ΑμεΑ

78 Views
Ακρόπολη χωρίς αναβατόριο για ΑμεΑ

Παρά τις εξαγγελίες Μενδώνη, τίποτε δεν έγινε και η χώρα εκτίθεται διεθνώς Φαντάζεστε να είχατε επισκεφτεί τον Πύργο του Αϊφελ στο Παρίσι και να ανακαλύπτατε ότι δεν λειτουργεί ο ανελκυστήρας που εξυπηρετεί άτομα με κινητικά προβλήματα και αναπηρία; Σίγουρα η κατάσταση δεν θα σας άρεσε καθόλου και θα αναρωτιόσασταν για την αποτελεσματικότητα του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού. Κάπως έτσι θα πρέπει να αισθάνονται όσοι τουρίστες επισκέπτονται την Ακρόπολη το φετινό καλοκαίρι. Το αναβατόριο για ΑμεΑ δεν λειτουργεί και σίγουρα δεν θα λειτουργήσει νωρίτερα από τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, όπως είπε πριν από λίγες ημέρες η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Είναι η πρώτη φορά από το 2004 που η Ακρόπολη μένει χωρίς ασανσέρ μεσούσης της τουριστικής περιόδου και ενώ έχει προηγηθεί το «σίριαλ» με το παράνομο ικρίωμα στον ιερό βράχο.

Ηταν Σεπτέμβριος του 2019 όταν η μόλις μερικών εβδομάδων υπουργός Λ. Μενδώνη αναφερόταν κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικού ελέγχου στο «γηρασμένο» αναβατόριο της Ακρόπολης. Οπως τόνιζε η υπουργός, «οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται ήδη για να καθορίσουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ώστε να προχωρήσει αμέσως η διαδικασία για την προμήθειά του. Στόχος του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι η εγκατάσταση νέου αναβατορίου πριν από τη θερινή περίοδο 2020».

Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ είχε αποδώσει έντονη πολιτική (προεκλογικά) χροιά στην υπόθεση του αναβατορίου έπειτα από ένα περιστατικό τον Ιούνιο του 2019. Μαθητής που αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα αδυνατούσε να ανέβει στην Ακρόπολη λόγω βλάβης στον ανελκυστήρα. Το παιδί έβαλε τα κλάματα με αποτέλεσμα ο πατέρας του αλλά και άλλοι μαθητές να το σηκώσουν στα χέρια τους. Στα ΜΜΕ ξέσπασε σάλος. Η κριτική στην τότε κυβέρνηση ήταν σφοδρή, ενώ στελέχη της ΝΔ εξαπέλυαν μύδρους κατά κυβερνητικών στελεχών.

Το χαμένο τετράμηνο

Στις αρχές Οκτωβρίου του 2019 συνεδρίασε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το οποίο άναψε το πράσινο φως για την αλλαγή του γερασμένου αναβατορίου. Τον Φεβρουάριο του 2020 εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ και οι τρεις μελέτες που αφορούσαν την εγκατάσταση του νέου ανελκυστήρα. Ο ανάδοχος οριζόταν ρητά ότι θα έπρεπε να παραδώσει το έργο μέχρι τις 19 Ιουνίου, με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, όπως δήλωνε τότε η Λ. Μενδώνη.

Τέσσερις και πλέον μήνες μετά το έργο δεν έχει παραδοθεί ακόμη, με την Ακρόπολη να μένει χωρίς ασανσέρ για άτομα με κινητικές αναπηρίες στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και την υπόθεση αυτή να εκθέτει όχι μόνο την υπουργό Πολιτισμού αλλά και τη χώρα μας διεθνώς. Η ίδια σε πρόσφατες δηλώσεις της απέδωσε την καθυστέρηση υλοποίησης του έργου στην πανδημία και εκτίμησε ότι θα είναι έτοιμο στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.

Καταγγελίες και διακοπή

Ωστόσο η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Για την καθυστέρηση δεν φταίει μόνο η πανδημία αλλά και οι αστοχίες που υπήρξαν. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ικρίωμα –σκαλωσιά δηλαδή– που είχε στηθεί προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες για τον ανελκυστήρα. Είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και καταγγελίες από την πλευρά του Συνδέσμου Επαγγελματιών Ικριωμάτων Ελλάδος (ΣΕΠΙΕ) για «παράνομο και επικίνδυνο» ικρίωμα. Τα μέλη του ΣΕΠΙΕ ασχολούνται με την εισαγωγή και εγκατάσταση ικριωμάτων στην Ελλάδα. Οι καταγγελίες τους έφτασαν τόσο στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) όσο και στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ενημερώθηκε και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η παρέμβαση του ΣΕΠΙΕ είχε αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν δύο έλεγχοι στο ικρίωμα στις 14 και 21 Μαΐου. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (ξύλινο ικρίωμα άνω των 10 μέτρων κ.λπ. το οποίο απαγορεύεται λόγω επικινδυνότητας, ενώ από εργαζόμενους του υπουργείου είχε τεθεί και ζήτημα απασχόλησης εργαζομένων εν μέσω καύσωνα, καθώς το υπουργείο επιχείρησε να το εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά αλλά ανέκρουσε πρύμνα), με αποτέλεσμα οι εργασίες να σταματήσουν για μία εβδομάδα. Κατά τον δεύτερο έλεγχο το ΣΕΠΕ αποφάσισε να αρχίσουν και πάλι οι οικοδομικές εργασίες, «καθώς έκρινε ότι είχαν ήδη ληφθεί μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή του άμεσου και σοβαρού κινδύνου αλλά και επιπλέον υποδείξεις για τη βελτίωσή τους».

Αντιφάσεις στους ελέγχους

Στα τέλη Μαΐου ο ΣΕΠΙΕ επανήλθε με νέα επιστολή προς το ΣΕΠΕ. Σε αυτήν γινόταν λόγος για «αντιφατικότητα» των ελέγχων του ΣΕΠΕ σε ό,τι αφορά την απαγόρευση εγκατάστασης και χρήσης ξύλινων ικριωμάτων ύψους άνω των 10 μέτρων, καθώς και ότι μεταξύ των δύο ελέγχων «δεν εφαρμόστηκαν τα νόμιμα».

«Ποιοι εκ των συναδέλφων σας δεν έπραξαν κατά (νόμο) ή δεν γνώριζαν καλά τις ισχύουσες διατάξεις, αυτοί που διενήργησαν τον αρχικό έλεγχο στις 14 Μαΐου 2020 και εξέδωσαν το δελτίο 195 ή αυτοί που διενήργησαν τον δεύτερο έλεγχο στις 21 Μαΐου 2020;» αναρωτιούνται στην επιστολή τους τα μέλη του ΣΕΠΙΕ.

Στην ίδια επιστολή διατυπώνονταν και επιπλέον ερωτήματα: Εάν στον τόπο του έργου υπήρχε βεβαίωση που να φέρει την υπογραφή του επιβλέποντος μηχανικού ή αντίγραφο μελέτης στατικής επάρκειας του ικριώματος εκπονημένης και υπογεγραμμένης επίσης από τον επιβλέποντα μηχανικό του έργου. Παρά τα σοβαρά ερωτήματα, το ΣΕΠΕ ουδέποτε απάντησε.

Πηγή: documentonews.gr

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΥΓΕΙΑ
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους νέους ο Τσιόδρας. Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς
93 Views

Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και την ελπίδα «να μην λυγίσουμε τις επόμενες εβδομάδες» εξέφρασε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που πραγματοποίησε μαζί με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων για την προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Αυστραλία: Το τεράστιο “SOS” που έγραψαν τρεις ναυαγοί στην παραλία τους έσωσε τη ζωή ( βίντεο)
60 Views

Η περιπέτεια των τριών ναυαγών ξεκίνησε όταν οι τρεις φίλοι θέλησαν να κάνουν ένα ταξίδι από το Pulawat προς το Pulap των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας. Βγήκαν όμως εκτός πορείας, και τους τελείωσαν τα καύσιμα με αποτέλεσμα να βρεθούν στο ακατοίκητο νησί Pikelot, 118 μίλια (190 χιλιόμετρα) από τον προορισμό τους.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
ΕΟΔΥ: 121 νέα κρούσματα σήμερα. Τα πέντε στις πύλες εισόδου της χώρας
73 Views

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 4 Αυγούστου, 121 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων, στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
«Love it» με την Ιωάννα Μαλέσκου. Αυτό είναι το trailer και η ώρα της εκπομπής της!
51 Views

Εδώ και λίγες ημέρες η Ιωάννα Μαλέσκου ανήκει και επίσημα στο δυναμικό του ΣΚΑΙ, με το κανάλι μάλιστα να κυκλοφορεί το τρέιλερ και να κάνει γνωστό τον τίτλο της εκπομπής της.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα πέντε ευρώ ανά επιβάτη το τέλος λειτουργίας υδατοδρομίου - Ποιοι απαλλάσσονται από την επιβολή
75 Views

Το ύψος των τελών υδατοδρομίου και τις εξαιρέσεις καταβολής του υπέρ της εξυπηρέτησης της νησιωτικής Ελλάδας, ορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνεπέγραψαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ 2020-2021
61 Views

Αναρτήθηκαν σήμερα οι οριστικοί πίνακες αξιολόγησης και επιλογής βρεφών και νηπίων, τα οποία θα φιλοξενηθούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ για το σχολικό έτος 2020-2021, που έχουν καθοριστεί με βάση τη δημόσια πρόσκληση ως εξής:

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Αφρική: Οι λεμούριοι απειλούνται με εξαφάνιση. . Κίνδυνο διατρέχει η χλωρίδα και η πανίδα
49 Views

Σχεδόν όλοι οι λεμούριοι απειλούνται με εξαφάνιση και το 31% από αυτά τα πρωτεύοντα διατρέχει κρίσιμο κίνδυνο, λόγω του κυνηγιού και της αποψίλωσης των δασών στη Μαδαγασκάρη, σύμφωνα με τη νέα «ερυθρά λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης. Στον κατάλογο αυτόν περιλαμβάνονται πλέον περισσότερα από 30.000 απειλούμενα είδη.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανασχηματισμός: Πέντε μόνο αλλαγές στην κυβέρνηση - Tα νέα πρόσωπα και όσους αναβαθμίζονται
74 Views

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τον ανασχηματισμό με τα νέα πρόσωπα, αλλά και όσους αναβαθμίζονται στο κυβερνητικό σχήμα.

Περισσότερα ...
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Μια εύκολη ιδέα για παγωτό καρπούζι
51 Views

Είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού και βρίσκεται στην εποχή του. Το καρπούζι το απολαμβάνουμε με διάφορους τρόπους. Σε κάποιες περιοχές συνδυάζεται με φέτα, ενώ γίνεται και σαλάτα.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Παραδοχή από τη Γερμανία πως εξάγει οπλικά συστήματα στην Τουρκία
56 Views

Παρ΄ ότι η Γερμανία θεωρεί ότι η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και διαφωνεί με την τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη εξακολουθεί να εξάγει οπλισμό στην Τουρκία.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Για απάτη ερευνάται ο Ντόναλντ Τραμπ και η εταιρείας του
67 Views

Ο περιφερειακός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Σάιρους Βανς διενεργεί έρευνα σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της εταιρείας του για ασφαλιστική και τραπεζική απάτη, αποκαλύφθηκε χθες Δευτέρα.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Πτολεμαΐδα: Αρκούδα κυνήγησε άλογο και αναβάτη
66 Views

Μία πρωτόγνωρη εμπειρία έζησε κάτοικος της Πτολεμαΐδας όταν κάνοντας ιππασία, στο δρόμο που συνδέει την Βλάστη με την Κλεισούρα, βρέθηκε να καταδιώκεται από μία μεγαλόσωμη καφέ Αρκούδα.

Περισσότερα ...
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεύτερο κρούσμα κορονοϊού στον ΠΑΟΚ
48 Views

Νέο πρόβλημα στον ΠΑΟΚ καθώς εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα κορονοϊού, λίγο πριν η αποστολή αναχωρήσει για το Πήλιο όπου θα πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο προετοιμασίας.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Άγριος καβγάς σε αεροπλάνο με επιβάτες που αρνήθηκαν να φορέσουν μάσκες (Video)
166 Views

Χαμός έγινε σε πτήση της εταιρείας KLM ανάμεσα σε επιβάτες επειδή δύο άνδρες όχι μόνον αρνήθηκαν να φορέσουν μάσκες, αλλά επιτέθηκαν φραστικά και με μπουνιές σε συνταξιδιώτες τους, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της KLM στο ολλανδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANP.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Ο Τσιόδρας επιστρέφει στην ενημέρωση για τις εξελίξεις για τον κορωνοϊό
61 Views

O υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον COVID-19, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, θα ενημερώσουν για τις εξελίξεις με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν, to απόγευμα στις 18:00, στο υπουργείο Υγείας.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα το Σχέδιο Πισσαρίδη για την Ελληνική Οικονομία
55 Views

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία που έχει εκπονηθεί από επιτροπή με επικεφαλής τον νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Περισσότερα ...
ΠΑΙΔΕΙΑ
Όλο το σχέδιο για το "Νέο Σχολείο"
62 Views

Νέα βιβλία και προγράμματα σπουδών, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι οι κομβικοί άξονες της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας για την αλλαγή σελίδας του ελληνικού σχολείου από το επόμενο σχολικό έτος με βάση τα δυτικά πρότυπα.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Γιουσέιν Μπολτ: H « συζήτηση» με τη νεογέννητη κόρης του! (Βίντεο & Φωτογραφίες)
57 Views

Ένα βίντεο με τη νεογέννητη κόρη του ανέβασε στο διαδίκτυο ο πρωταθλητής κόσμου Γιουσέιν Μπολτ. Στο βίντεο βλέπουμε τη "συνομιλία" του μπαμπά με την κόρη του Olympia Lightning

Περισσότερα ...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Καταγγελία: Επιλογή της κυβέρνησης ανανέωση συμβάσεων των «γαλάζιων παιδιών» ενώ οι 5.500 πτυχιούχοι μένουν στον αέρα
67 Views

Στην καταγγελία της κυβέρνησης για την επιλογή της να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των 5.500 συμβασιούχων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ προχώρησε ο Σύλλογος Ειδικού Προγράμματος Πτυχιούχων στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, ενώ αποφάσισε να εξαιρέσει τα «δικά της παιδιά», ανανεώνοντας μόνο τις δικές τους συμβάσεις. Καταγγελία και για καταστάσεις εργασιακού μεσαίωνα από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Πρωτοβάθμιου Συνδικαλιστικού Σωματείου.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Ηλεκτρικό αυτοκίνητο, σκούτερ, ποδήλατο: Όλα τα βήματα για να πάρετε επιδότηση, Δικαιούχοι
60 Views

Όλα τα βήματα για να πάρετε επιδότηση για ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ηλεκτρικό σκούτερ ή ηλεκτρικό ποδήλατο. Αναλυτικές οδηγίες και ενημέρωση για τους δικαιούχους της κρατικής επιδότητης.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απόδραση κρατουμένου από την Ευελπίδων
66 Views

Γεωργιανός κρατούμενος που κατηγορείται για απόπειρα κλοπής απέδρασε από την Ευελπίδων όπου είχε μεταφερθεί για να παρουσιαστεί στον εισαγγελέα από το Τμήμα Ασφαλείας Ομονοίας. Το γεγονός έγινε αντιληπτό περίπου στις 3.30 το απόγευμα.

Περισσότερα ...