Στον κάλαθο των αχρήστων η απόφαση του Αρείου Πάγου για παραπομπή Σφακιανάκη

89 Views
Στον κάλαθο των αχρήστων η απόφαση του Αρείου Πάγου για παραπομπή Σφακιανάκη

Για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους, ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δεν θα δικαστεί για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας για το οποίο τον παρέπεμψε ο Άρειος Πάγος.

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε το 2019 ότι ο Σφακιανάκης πρέπει να δικαστεί για κατάχρηση εξουσίας, καθώς εμφανίζεται να είχε σχέσεις με τον δολοφονημένο δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια, να τον ενημέρωνε για κινήσεις των διωκτικών αρχών σε βάρος του και να του υποδείκνυε μεθόδους προκειμένου να αποφεύγει τους ελέγχους. Παράλληλα τον ενημέρωνε για τους κινδύνους που πιθανώς διέτρεχε.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ο Άρειος Πάγος, ότι ο Σφακιανάκης ως επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημέρωνε τον Γκιόλια ότι επίκειται έρευνα της υπηρεσίας της οποία ηγείτο στο σπίτι του, προκειμένου εκείνος να απομακρύνει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του και κάθε άλλο στοιχείο που θα μπορούσε να τον συνδέσει με το blog «troktiko».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, η συγκεκριμένη περίπτωση κατάχρησης εξουσίας για την οποία κατηγορείτο ο Σφακιανάκης έχει απαλειφθεί από τον νέο ποινικό κώδικα, ενώ ο Άρειος Πάγος είχε λάβει την απόφασή του πριν από τις αλλαγές που ψηφίστηκαν λίγο πριν τις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Επιπλέον, η υπεράσπιση του Μανώλη Σφακιανάκη υποστηρίζει ότι η μηνυτήρια πάνω στην οποία βασίστηκε η κατηγορία της κατάχρησης, έχει ούτως ή άλλως ανακληθεί. Συγκεκριμένα, ο Σφακιανάκης διώχθηκε με αφορμή μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που είχε κατατεθεί σε βάρος του Γκιόλια τον οποίο ο Σφακιανάκης φερόταν να ενημερώνει ώστε να μη συνδεθεί με την ιδιότητα του διαχειριστή του blog «troktiko».

Το περιοδικό Hot Doc είχε αποκαλύψει ήδη από το καλοκαίρι του 2013, στοιχεία που προκαλούσαν ερωτηματικά για τον ρόλο του Μανώλη Σφακιανάκη στην υπόθεση δολοφονίας του Γκιόλια που δεν εξιχνιάστηκε ποτέ. Ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας έπεσε νεκρός από τα πυρά αγνώστων που αργότερα εμφανίστηκαν ως «Σέχτα Επαναστατών», τη Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010. Μια σειρά στοιχείων όμως, όπως έχει αποκαλύψει το Hot Doc τον Αύγουστο του 2013, δεν διερευνήθηκαν και ο δημοσιογράφος και διαχειριστής του πλέον επιτυχημένου στην Ελλάδα blog, του γνωστού «troktiko», έμεινε στην ιστορία ως ακόμη ένα θύμα της τρομοκρατίας. Τα ερωτήματα που πλανώνται πάνω από την υπόθεση, δέκα χρόνια μετά το στυγερό έγκλημα, παραμένουν αναπάντητα.

Το χρονικό του εγκλήματος

Το βασικό ερώτημα αναφορικά με τη δολοφονία του Γκιόλια προκύπτει από το γεγονός ότι ο ίδιος άνοιξε την πόρτα στους εκτελεστές του. Ήταν λίγο μετά τις 5.00 το ξημέρωμα, όταν τρεις άγνωστοι, ντυμένοι με στολές αστυνομικών, χτύπησαν το κουδούνι του διαμερίσματός του στην Ηλιούπολη και του ζήτησαν να κατέβει. Προκειμένου να τον πείσουν, μάλιστα, του είπαν ότι κάποιοι του κλέβουν το αυτοκίνητο. Επρόκειτο για ένα ασημένιο Smart, το οποίο ο Γκιόλιας είχε ούτως ή άλλως ασφαλισμένο. Επιπλέον θα μπορούσε να διαπιστώσει αν πράγματι κάποιοι του κλέβουν το αυτοκίνητο απλώς βγαίνοντας στο μπαλκόνι. Πάντως σίγουρα δεν χρειαζόταν να κατέβει μέχρι την είσοδο της πολυκατοικίας του. Ο Γκιόλιας φαίνεται να ήταν παράλληλα υποψιασμένος για το ότι κινδυνεύει η ζωή του, αφού όπως η ίδια η «Σέχτα» γράφει στη προκήρυξή της, γνώριζε πως κινδυνεύει και λάμβανε μέτρα προστασίας. Παρ’ όλα αυτά, αποφασίζει αβίαστα να κατέβει και να ανοίξει την πόρτα στους δολοφόνους του. Ο Γκιόλιας, λίγα δευτερόλεπτα μετά, πέφτει νεκρός χτυπημένος από 17 σφαίρες.

Πώς λοιπόν ένας υποψιασμένος δημοσιογράφος, που λαμβάνει μέτρα προστασίας, προσφέρεται για θυσία; Η Αστυνομία δικαιολόγησε επισήμως την κάθοδο του Γκιόλια με το γεγονός ότι οι δολοφόνοι εμφανίστηκαν ντυμένοι ως αστυνομικοί και τον ενημέρωσαν από το θυροτηλέφωνο ότι κλέβουν κάποιοι το αυτοκίνητό του. Αυτός ήταν ο λόγος που κατέβηκε ανυποψίαστος, λένε.

Τα γεγονότα όμως δεν είχαν αυτή την πορεία. Το τι έγινε στα λίγα λεπτά από την ώρα που εμφανίστηκαν οι υποτιθέμενοι αστυνομικοί έως τις 5.17, που τον δολοφόνησαν, αποκαλύφθηκε από το Hot Doc, όχι όμως κι από τις Αρχές, που δεν θέλησαν να διερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση. Είναι μάλιστα τουλάχιστον αξιοπερίεργο, ότι εκείνοι που διερεύνησαν την υπόθεση δεν μπήκαν σε υποψίες ούτε από το γεγονός ότι το κουδούνι του διαμερίσματος του Γκιόλια δεν έγραφε το όνομά του. Δηλαδή, βάσει των δεδομένων, ο Γκιόλιας ήταν τόσο αφελής, που: πρώτον, κατέβηκε να ανοίξει στους δήθεν αστυνομικούς ενώ μπορούσε να διαπιστώσει αν όντως του κλέβουν το αυτοκίνητο βγαίνοντας απλώς στο μπαλκόνι του· δεύτερον, πίστεψε ότι τρεις άγνωστοι σ’ αυτόν αστυνομικοί αναγνώρισαν το αυτοκίνητό του, ένα ασημένιο Smart από τα εκατοντάδες που κυκλοφορούν στην Αθήνα. Τρίτον, πίστεψε ότι οι άγνωστοι αστυνομικοί γνώριζαν ποιο κουδούνι αντιστοιχεί στο διαμέρισμά του παρότι αυτό δεν έγραφε το όνομά του· τέταρτον, δε σκέφτηκε ότι τρεις ένστολοι και ένοπλοι αστυνομικοί θα επιχειρούσαν να από τρέψουν τη ληστεία, πριν μπουν σε διαδικασία να χτυπήσουν κουδούνια. Η απάντηση στα ερωτήματα είναι απλή: ο Γκιόλιας προφανώς δεν ήταν αφελής, αλλά πιθανότατα περίμενε να τον επισκεφθεί η Αστυνομία.

Η επικοινωνία με τον Σφακιανάκη

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε αποκαλύψει το Hot Doc και επιβεβαιώνονται από τον Άρειο Πάγο, λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία, την Παρασκευή 16 Ιουλίου ο Γκιόλιας δέχτηκε τηλεφώνημα από ανώτατο αξιωματικό της Αστυνομίας, με τον οποίο συνομιλούσε τακτικά ως διαχειριστής του «troktiko». Ήταν ο αξιωματικός Μανώλης Σφακιανάκης, επικεφαλής την εποχή εκείνη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο οποίος συχνά ενημέρωνε τον δημοσιογράφο για παράπονα που δεχόταν η υπηρεσία εξαιτίας δημοσιευμάτων στο blog του, αλλά και για εφόδους και έρευνες που προγραμμάτιζε η Αστυνομία σε bloggers. Εκείνη την Παρασκευή, ο Σφακιανάκης εμφανίζεται να είπε στον Γκιόλια: «αυτές τις μέρες να προσέχεις». Ο δημοσιογράφος παρανόησε και θεώρησε πως τον ενημερώνει για κάποια νέα έφοδο που θα γίνει στο σπίτι του, προκειμένου να ελεγχθούν οι υπολογιστές του.

Όταν οι δολοφόνοι τού χτύπησαν το κουδούνι, το οποίο ο Γκιόλιας είχε δώσει μόνο στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο δημοσιογράφος δεν μπορούσε να υποψιαστεί. «Είπαν κάτι για το αυτοκίνητο. Ε, δεν καταλαβαίνεις τώρα; Ήρθαν, κρύψε το λάπτοπ», εμφανίζεται να είπε στη σύζυγό του Αδαμαντία, πριν κλείσει πίσω του την πόρτα του διαμερίσματός του, δίνοντάς της να καταλάβει πως πρόκειται για τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Η Αδαμαντία έκρυβε το λάπτοπ, από το οποίο ο Γκιόλιας έκανε τις αναρτήσεις του «troktiko» και μπορούσε να οδηγήσει στην ηλεκτρονική ταυτοποίησή του ως διαχειριστή του blog, και ο ίδιος κατέβαινε για να ανοίξει την πόρτα. Πίστευε ακράδαντα πως οι δήθεν αστυνομικοί είχαν έρθει για έρευνα σχετικά με το «troktiko» και το θεωρούσε πολύ λογικό, αφού είχε προηγηθεί η ενημέρωσή του από τον Σφακιανάκη. Έκανε λάθος. Δευτερόλεπτα μετά, ξεκλείδωσε την εξώπορτα και καλημέρισε τους δολοφόνους του.

Με ετικέτα:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΥΓΕΙΑ
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους νέους ο Τσιόδρας. Νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς
93 Views

Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και την ελπίδα «να μην λυγίσουμε τις επόμενες εβδομάδες» εξέφρασε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που πραγματοποίησε μαζί με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων για την προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Αυστραλία: Το τεράστιο “SOS” που έγραψαν τρεις ναυαγοί στην παραλία τους έσωσε τη ζωή ( βίντεο)
60 Views

Η περιπέτεια των τριών ναυαγών ξεκίνησε όταν οι τρεις φίλοι θέλησαν να κάνουν ένα ταξίδι από το Pulawat προς το Pulap των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας. Βγήκαν όμως εκτός πορείας, και τους τελείωσαν τα καύσιμα με αποτέλεσμα να βρεθούν στο ακατοίκητο νησί Pikelot, 118 μίλια (190 χιλιόμετρα) από τον προορισμό τους.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
ΕΟΔΥ: 121 νέα κρούσματα σήμερα. Τα πέντε στις πύλες εισόδου της χώρας
73 Views

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 4 Αυγούστου, 121 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων, στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
«Love it» με την Ιωάννα Μαλέσκου. Αυτό είναι το trailer και η ώρα της εκπομπής της!
51 Views

Εδώ και λίγες ημέρες η Ιωάννα Μαλέσκου ανήκει και επίσημα στο δυναμικό του ΣΚΑΙ, με το κανάλι μάλιστα να κυκλοφορεί το τρέιλερ και να κάνει γνωστό τον τίτλο της εκπομπής της.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα πέντε ευρώ ανά επιβάτη το τέλος λειτουργίας υδατοδρομίου - Ποιοι απαλλάσσονται από την επιβολή
75 Views

Το ύψος των τελών υδατοδρομίου και τις εξαιρέσεις καταβολής του υπέρ της εξυπηρέτησης της νησιωτικής Ελλάδας, ορίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνεπέγραψαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ 2020-2021
61 Views

Αναρτήθηκαν σήμερα οι οριστικοί πίνακες αξιολόγησης και επιλογής βρεφών και νηπίων, τα οποία θα φιλοξενηθούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ για το σχολικό έτος 2020-2021, που έχουν καθοριστεί με βάση τη δημόσια πρόσκληση ως εξής:

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Αφρική: Οι λεμούριοι απειλούνται με εξαφάνιση. . Κίνδυνο διατρέχει η χλωρίδα και η πανίδα
49 Views

Σχεδόν όλοι οι λεμούριοι απειλούνται με εξαφάνιση και το 31% από αυτά τα πρωτεύοντα διατρέχει κρίσιμο κίνδυνο, λόγω του κυνηγιού και της αποψίλωσης των δασών στη Μαδαγασκάρη, σύμφωνα με τη νέα «ερυθρά λίστα» της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης. Στον κατάλογο αυτόν περιλαμβάνονται πλέον περισσότερα από 30.000 απειλούμενα είδη.

Περισσότερα ...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανασχηματισμός: Πέντε μόνο αλλαγές στην κυβέρνηση - Tα νέα πρόσωπα και όσους αναβαθμίζονται
74 Views

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τον ανασχηματισμό με τα νέα πρόσωπα, αλλά και όσους αναβαθμίζονται στο κυβερνητικό σχήμα.

Περισσότερα ...
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ
Μια εύκολη ιδέα για παγωτό καρπούζι
51 Views

Είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού και βρίσκεται στην εποχή του. Το καρπούζι το απολαμβάνουμε με διάφορους τρόπους. Σε κάποιες περιοχές συνδυάζεται με φέτα, ενώ γίνεται και σαλάτα.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Παραδοχή από τη Γερμανία πως εξάγει οπλικά συστήματα στην Τουρκία
56 Views

Παρ΄ ότι η Γερμανία θεωρεί ότι η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και διαφωνεί με την τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη εξακολουθεί να εξάγει οπλισμό στην Τουρκία.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Για απάτη ερευνάται ο Ντόναλντ Τραμπ και η εταιρείας του
67 Views

Ο περιφερειακός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Σάιρους Βανς διενεργεί έρευνα σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και της εταιρείας του για ασφαλιστική και τραπεζική απάτη, αποκαλύφθηκε χθες Δευτέρα.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Πτολεμαΐδα: Αρκούδα κυνήγησε άλογο και αναβάτη
66 Views

Μία πρωτόγνωρη εμπειρία έζησε κάτοικος της Πτολεμαΐδας όταν κάνοντας ιππασία, στο δρόμο που συνδέει την Βλάστη με την Κλεισούρα, βρέθηκε να καταδιώκεται από μία μεγαλόσωμη καφέ Αρκούδα.

Περισσότερα ...
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Δεύτερο κρούσμα κορονοϊού στον ΠΑΟΚ
48 Views

Νέο πρόβλημα στον ΠΑΟΚ καθώς εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα κορονοϊού, λίγο πριν η αποστολή αναχωρήσει για το Πήλιο όπου θα πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο προετοιμασίας.

Περισσότερα ...
ΔΙΕΘΝΗ
Άγριος καβγάς σε αεροπλάνο με επιβάτες που αρνήθηκαν να φορέσουν μάσκες (Video)
166 Views

Χαμός έγινε σε πτήση της εταιρείας KLM ανάμεσα σε επιβάτες επειδή δύο άνδρες όχι μόνον αρνήθηκαν να φορέσουν μάσκες, αλλά επιτέθηκαν φραστικά και με μπουνιές σε συνταξιδιώτες τους, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της KLM στο ολλανδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANP.

Περισσότερα ...
ΥΓΕΙΑ
Ο Τσιόδρας επιστρέφει στην ενημέρωση για τις εξελίξεις για τον κορωνοϊό
61 Views

O υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον COVID-19, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, θα ενημερώσουν για τις εξελίξεις με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν, to απόγευμα στις 18:00, στο υπουργείο Υγείας.

Περισσότερα ...
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα το Σχέδιο Πισσαρίδη για την Ελληνική Οικονομία
55 Views

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία που έχει εκπονηθεί από επιτροπή με επικεφαλής τον νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη.

Περισσότερα ...
ΠΑΙΔΕΙΑ
Όλο το σχέδιο για το "Νέο Σχολείο"
62 Views

Νέα βιβλία και προγράμματα σπουδών, επιμόρφωση εκπαιδευτικών, αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι οι κομβικοί άξονες της πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας για την αλλαγή σελίδας του ελληνικού σχολείου από το επόμενο σχολικό έτος με βάση τα δυτικά πρότυπα.

Περισσότερα ...
LIFESTYLE
Γιουσέιν Μπολτ: H « συζήτηση» με τη νεογέννητη κόρης του! (Βίντεο & Φωτογραφίες)
57 Views

Ένα βίντεο με τη νεογέννητη κόρη του ανέβασε στο διαδίκτυο ο πρωταθλητής κόσμου Γιουσέιν Μπολτ. Στο βίντεο βλέπουμε τη "συνομιλία" του μπαμπά με την κόρη του Olympia Lightning

Περισσότερα ...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Καταγγελία: Επιλογή της κυβέρνησης ανανέωση συμβάσεων των «γαλάζιων παιδιών» ενώ οι 5.500 πτυχιούχοι μένουν στον αέρα
67 Views

Στην καταγγελία της κυβέρνησης για την επιλογή της να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των 5.500 συμβασιούχων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ προχώρησε ο Σύλλογος Ειδικού Προγράμματος Πτυχιούχων στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, ενώ αποφάσισε να εξαιρέσει τα «δικά της παιδιά», ανανεώνοντας μόνο τις δικές τους συμβάσεις. Καταγγελία και για καταστάσεις εργασιακού μεσαίωνα από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Πρωτοβάθμιου Συνδικαλιστικού Σωματείου.

Περισσότερα ...
ΕΛΛΑΔΑ
Ηλεκτρικό αυτοκίνητο, σκούτερ, ποδήλατο: Όλα τα βήματα για να πάρετε επιδότηση, Δικαιούχοι
60 Views

Όλα τα βήματα για να πάρετε επιδότηση για ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ηλεκτρικό σκούτερ ή ηλεκτρικό ποδήλατο. Αναλυτικές οδηγίες και ενημέρωση για τους δικαιούχους της κρατικής επιδότητης.

Περισσότερα ...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απόδραση κρατουμένου από την Ευελπίδων
66 Views

Γεωργιανός κρατούμενος που κατηγορείται για απόπειρα κλοπής απέδρασε από την Ευελπίδων όπου είχε μεταφερθεί για να παρουσιαστεί στον εισαγγελέα από το Τμήμα Ασφαλείας Ομονοίας. Το γεγονός έγινε αντιληπτό περίπου στις 3.30 το απόγευμα.

Περισσότερα ...